Kupujete vertikutátor? Tieto 4 rady vám pomôžu pri rozhodovaní

Kupujete vertikutátor? Tieto 4 rady vám pomôžu pri rozhodovaní

Vertikutátor, trávna fréza alebo prevzdušňovač používame vždy na jar a na jeseň. Trávnik pomocou neho zbavíme starých, suchých koreňov a machu a pripravíme ho tak na novú sezónu. Práve takéto prevzdušnenie mu pomáha v prirodzenom raste a hustnutí.

1) Vyberáme ručný, elektrický alebo benzínový - motorový vertikutátor

Najskôr si zmerajme trávnik a určime si plochu. Samozrejme, pokiaľ nemáme k dispozícii elektrickú prípojku, automaticky siahneme po ručnom alebo pri väčšej ploche po benzínovom prevzdušňovači. Veríme, že čoskoro budú na trhu aj akumulátorové.

Na ťažko prístupné trávniky jednoznačne odporúčame kvalitné benzínové vertikutátory. Výsledok je výborný a vy sa toľko nenarobíte. Ak chcete posilňovňu v prírode, sú na výber aj ručné prevzdušňovače.

Všeobecne na trávniky s plochou väčšou ako 400 metrov štvorcových sú najvhodnejšie benzínové vertikutátory. Hoci strávite pri ich údržbe viacej času, pri prevzdušňovaní trávnika sa toľko nenarobíte. Pretože sú ťažšie ako elektrické, hravo zvládnu aj tvrdé a riadne suché pôdy.

Elektrické vertikutátory využijeme na malých trávnikoch. Sú to stroje s nízkou hmotnosťou, preto sú ideálne na mäkké a vlhké pôdy. Ak by ste takýto vertikutátor používali na suché pôdy, narobíte sa a navyše stroj sa rýchlo opotrebuje. Pre malý trávnik je o však výborné a veľmi praktické zariadenie. Ľahko ho uskladníte.

2) Sledujeme príkon motora. V zásade platí pravidlo, čím väčší príkon, tým väčšiu plochu zvládnete s elektrickým vertikutátorom obrobiť. Na plochu do 500 metrov štvrcových si vystačíte s príkonom do 800 wattov. Na väčšie plochy siahnite po príkone 1000 – 1400 Wattov. S motorovým prevdzušňovačom s príkonom až do 1700 wattov obhospodárite trávnik na ploche až1200 metrov štvorcových.

3) Šírka záber vertikutátora je od 30 do 38 centimetrov. Závisí aj od toho, koľko chcete do stroja investovať. Pri menších plochách nepotrebujete veľký záber. Pri väčších plochách sa oplatí investícia do väčšieho záberu i výkonu.

4) Nastavenie hĺbky rezu. Pri nastavení hĺbky rezu neprekročte hranicu 4 milimetre. Z našich skúseností odporúčame ostať na hranici 3 milimetre. Pri väčšej hĺbke hrozí poškodenie koreňov a následné problémy s usychaním trávnika.

Poradíme vám pri výbere vhodného vertikutátora pre váš trávnik. Kontaktujte nás.