5 dobrých rád pred kúpou snežnej frézy alebo ako predísť zbytočnej námahe pri odpratávaní snehu

5 dobrých rád pred kúpou snežnej frézy alebo ako predísť zbytočnej námahe pri odpratávaní snehu

Snežná fréza uľahčuje prácu pri odstraňovaní snehu. Podľa typu modelu ju využijete na plochách okolo domu, cestách či parkoviskách. Vďaka jednoduchej obsluhe a vysokému výkonu vám práca potrvá oveľa kratšie, ako keby ste sneh odhadzovali ručne. Niektoré modely ponúkajú bonus:  výhrevné rukoväte, čím získate maximálny komfort pri práci.

Základné typy snežných fréz:

  • Jednostupňová
  • Dvojstupňová
  • Pásová a kolesová
  • Bez pojazdu a s vlastným pojazdom
  • Elektrická, benzínová, aku 

1)      Pred výberom snežnej frézy potrebujete vedieť, aký typ plochy a akú veľkú plochu budete chcieť zbavovať snehu

Odhádzať sneh okolo väčšieho pozemku okolo domu trvá priemerne zdatnému chlapovi čosi vyše hodiny. Teda, ak to robí poriadne. Ak si zmyslí, že vyčistí aj cestu, čas sa predlžuje. Pri práci s lopatou alebo ručným zhŕňačom hrozí, že poškodí dlažbu na terase či príjazdovej ceste ku garáži. V takomto prípade sa už oplatí investovať do snežnej frézy. Jednoduché modely využijete najmä pri rodinných domoch na upratovanie snehu z terás, chodníkov či dlažbových ciest. Univerzálnejšie a komplexnejšie modely sa hodia na odstraňovanie snehu z väčších plôch.

Šírka záberu snežných fréz sa pohybuje od 50 cm do 80 cm.

2)      Ako funguje fréza -  ktorá zvládne prašan, záveje aj zľadovatený sneh?

Pre odstraňovanie čerstvého napadaného snehu z betónových povrchov, asfaltu alebo dlažieb stačí jednoduchá jednostupňová snežná fréza. Využijete ju pri menších plochách. Sneh však musíte stihnúť odpratať dovtedy, kým je sypký. Jednostupňová fréza používa mechanizmus – gumovú závitovku, ktorá sneh komínom vyhadzuje von.

Ak sneh zľadovatie alebo ostane veľmi ťažký, je udupaný či ujazdený, vynikajúco poslúži dvojstupňová snežná fréza.  Zvládne všetky druhy snehu na akomkoľvek povrchu, či už nespevnenom, spevnenom alebo nerovnom. Je to fréza do terénu okolo domov alebo chát a chalúp. Modely s vyšším výkonom si poradia s príjazdovými cestami k chatám, parkoviskami pred hotelmi či športovými plochami.

Dvojstupňová snežná fréza má mechanizmus – pílovitú závitovku, ktorou reže sneh na kusy a komínom vyfukuje.

3)     Elektrickú, benzínovú alebo akumulátorovú?

Pre upratovanie snehu pred domom alebo na terase postačí elektrická snežná fréza. Samozrejme, v blízkosti musíte mať prívod elektrickej energie a dostatočne dlhý kábel. Výhodou elektrických fréz je ich jednoduchá obsluha, nízka hmotnosť a nízka hlučnosť. Prácu s elektrickou snežnou frézou zvládne každý.

Pre väčšie plochy bez možnosti pripojenia k elektrickej zásuvke, sa hodí výkonná benzínová snežná fréza. Vybrať si môžete z jednostupňových a dvojstupňových modelov. Výhody a nevýhody sme opísali vyššie. Všetky benzínové modely majú kvalitný motor, ktorý zabezpečuje plynulý chod aj pri vysokých otáčkach.

Zaujímavým riešením pre odpratávanie snehu sú akumulátorové snežné frézy . Spravidla vydržia približne hodinu intenzívnej práce, potom ich treba opäť dobiť. Vybrať si môžete podľa požadovaného výkonu. Aku snežné frézy sa hodia na odstraňovanie čerstvého snehu.

Ako funguje snežná fréza?

Každá snežná fréza má komín, cez ktorý zberaný alebo krájaný sneh vyfukuje.

Pri jednostupňovej snežnej fréze sa sneh nametá a priamo odchádza komín do strany, ktorú si zvolíte a kde sneh nebude prekážať.

Dvojstupňová snežná fréza sneh alebo ľad krája, drví a presúva k výkonnému ventilátoru, ktorý sneh vyfukuje komínom von.

Komín snežnej frézy môžete nasmerovať do strany alebo dopredu, podľa potreby. Slúži na to páčka, ktorou ľahko zvolíte správnu orientáciu komína. Komín musí byť pevný. V predajni jeho kvalitu preveríte jednouchým testom – ak ho stlačíte rukami a preliači sa, takúto snežnú frézu nekupujte.

 Pásový alebo kolesový model?

Ak sú v oblasti, kde žijete a budete používať snežnú frézu časté záveje, vyriešte to pásovým podvozkom. Pásy sa postarajú o to, aby vám fréza neustále nezapadala do snehu, ale pevne držala na povrchu.

Kolesové modely sú v prevedeniach bez pojazdu a s pojazdom. Ak sa chystáte sneh odstraňovať len v okolí domu, postačí vám model bez podvozku. Pre náročnejšie práce so snehom a ľadom odporúčame siahnuť po modeloch s podvozkom. Pre náročnejšie práce totiž slúžia snežné frézy s vyššou hmotnosťou, pričom ich ovládanie by bez pojazdu bolo veľmi náročné a vysiľujúce. Snežná fréza s pojazdom tak zvládne aj nerovný terén.

TIP na záver: Po skončení práce vždy frézu očistite. Pravidelne sa venujte údržbe benzínovej snežnej frézy. Predĺžite jej životnosť a zachováte výkon.

Investícia do snežnej frézy je dlhodobá. Iba kvalitný stroj zaručí, že ho budete dlho a s radosťou používať. Radi vám pomôžeme s výberom podľa vašich požiadaviek. Kontaktujte nás.