Trúfnite si na zimný rez. Vaša záhrada vás odmení.

Trúfnite si na zimný rez. Vaša záhrada vás odmení.

Šťavnaté ovocie, koruny stromov ako z katalógu a omladené, zdravé dreviny. Myslíte si, že toto všetko je výsadou iba skúseného záhradkára? S našimi radami to zvládnete ako profesionál aj vy!

Čas vegetačného pokoja je pre záhradkárov obdobím, kedy sa práce v záhrade značne obmedzia. Práve tento čas je však ideálny na vykonávanie rezov.

Prečo je dôležitý zimný rez?

Či už máte v záhrade niekoľkoročné stromy alebo mladé stromčeky, zimný rez je pre dreviny potrebný. Oživí korunu stromov, podpíše sa na rodení, zmohutnení konárov a stromy vďaka nemu rýchlejšie rastú. Výhodou tohto rezu je jeho praktickosť – ku konárom sa dostanete oveľa jednoduchšie. Vo všeobecnosti ho môžete vykonávať od novembra približne do začiatku apríla. Nerežte v dňoch,  kedy sú vonku mrazy. Riziko zmrznutia konárov je pri teplotách pod nulou vysoké. Najlepšie je začať s rezom vtedy, ak vieme, že najsilnejší mrazy už pominuli. Optimálna je plusová teplota okolo 2 – 5 stupňov Celzia.

Zimný rez stromov

Čo budeme potrebovať?

Kým prikročíte k samotnému rezu, pripravte si potrebné nástroje a ošetrovacie prostriedky. Siahnite vždy po kvalitných záhradných nožniciach. Musia byť správne nabrúsené, aby pri reze stromu zbytočne neublížili. Ak si nie ste istí výberom, siahnite napríklad po overených záhradných nožniciach, ktoré zvládnu aj vetvy do priemeru 2,5 centimetra. Na zrezanie hrubších konárov využite profesionálnu záhradnícku pílku alebo teleskopické nožnice na stromy. Vďaka rukovätiam nimi ľahko odstrihnete aj vzdialenejšie konáre. Pri pílení si dajte pozor a hrubé konáre režte najskôr zospodu a potom zhora. Predídete tým strhnutiu kôry. Ak chcete strihanie posunúť do inej dimenzie a máte dobré oko, koruny vysokých stromov môžete bez rebríka zastrihávať pomocou univerzálneho zastrihávača konárov. Pre čistejšiu prácu si pripravte kvalitné záhradné rukavice a kôš na upratovanie záhradného odpadu. Je skladný, odolný voči plesniam a roztrhnutiu. Aby ste strom nielen zrezali, ale aj zacelili rany odporúčame vám do záhradkárskej výbavy doplniť aj očkovací nôž, štepársky nôž - žabka a štepársky vosk. Predídete tak možným hubovým a infekčným chorobám.

Nie je rez ako rez

Zimný rez prospeje najmä jadrovinám. Opatrne však pri kôstkových stromoch. Čerešne, nektárinky, niektoré druhy broskýň alebo višne sú veľmi citlivé druhy, tu rez odporúčame spraviť tesne po zbere plodov. Nikdy nestrihajte kôstkové typy v zimnom období, miesto osohu by ste stromu privodili iba choroby. Ak na stromoch uvidíme puky, zrezávaniu sa už radšej vyhnite. Stromy sa prebúdzajú a znova je v nich aktívna miazga.

Rez ovocných stromov sa môže zdať ako hotová veda, sami však zistíte, že samotná drevina vám pri zrezávaní veľa napovie. Ako? Rezať sa dá totiž rôzne a každý rez sa inak podpíše na raste dreviny. Vždy si preto dôkladne premyslite, čo by ste rezom chceli docieliť. Pri mladých stromčekoch realizujeme rez výchovný, práve ním vieme tvarovať a určiť ďalší rast stromu. Pri starších stromčekoch robíme udržiavací rez. Ten nám zaistí rodivosť. Staré stromy ocenia omladzovací rez, oplatí sa ho vyskúšať najmä vtedy, ak mal strom v poslednom období zlú rodivosť. Zatiaľ čo letný rez je pre dreviny podporou pre násadu kvetov v budúcej sezóne, zimný rez zaručí zdravý stav stromu a vyformovať ním viete aj korunu. Zimný rez by mal byť povinnou úlohou každého záhradkára.

Nabrúste záhradné nožnice a poďme na to

Každý strom má iné pravidlá. Skôr, než začnete rezať, zhodnoťte stav koruny. Odstráňte poškodené a na pohľad choré konáre. Podobne zhodnoťte aj kmeň. Tu treba odstrániť všetky vertikálne rastúce výhonky a konáre. Vyhraďte si na každú drevinu dosť času, režte pozorne a zrežte vždy celý konár až v mieste, z ktorého vyrastá.

Zimný rez je výhodný na presvetlenie koruny. Zapamätajte si, režte vždy tie konáre, ktoré rastú nadol, do stredu alebo sa krížia. „Nežiaduce“ smery konárov identifikujete ľahko. Po ich prestrihaní by mal medzi konármi vzniknúť ideálny priestor od 15 – 30 centimetrov. Aj tu, podobne ako pri kmeni, režte dôkladne až na konárový krúžok. Akýkoľvek čapík by mohol v budúcnosti opäť poslúžiť pre rast nových planých výhonkov. Hlavné vetvy smerujte vždy do vodorovnej polohy. Rez konárov, ktorými chcete tvarovať korunu by mal byť tak šikmo rezaný, aby časom splynul s pôvodnou vetvou.

V poslednom kroku skráťte najvzdialenejšie konáre. Záhradné nožnice vám dokonale pomôžu skrátiť mladé konáriky tak, aby najvrchnejší púčik smeroval tam, kde v budúcnosti chceme mať konár. Každú ranu pomocou vosku ošetrite záhradným nožíkom – žabkou.

Odlesujte si vhodný čas pre vykonanie zimného rezu.

Ujasnime si to

·         Každý zásah do stromu sa na strome skôr, či neskôr prejaví. Dôkladne ho zvážte.

·         Zimný rez je vhodný predovšetkým pre všetky jadroviny: jablone, hrušky. Podpíše sa na bohatšej úrode. Navyše, ak majstrovsky zvládnete zimný rez, pri malviciach budete mať menej práce pri ich strihaní počas leta. Jabloň a hruška rodí na kratších výhonoch, jednoročné výhony preto neskracujte.

·         Jednoročné konáre v korune ponechajte aj kôstkovinám, napríklad marhuliam a broskyniam. Rez marhule a broskyne si naplánujte na obdobie počas vegetácie, neskoro na jar, alebo v lete. Zimný rez by im viac ublížil než pomohol. Broskyňu zrezávame na začiatku kvitnutia, jednoročné prírastky môžeme skrátiť o tretinu až polovicu.

·         Pri reze čerešne a višne neexperimentujte. Tieto stromy neobľubujú prehnané tvarovanie a hlboké rezy. Tu platí – menej je viac. Odstráňte iba prebytočné výhonky a skráťte konáre do roviny.

·         Drobné kríčkové ovocie je dobré zrezávať v predjarí.

·         Pri orechu a lieske je zimný rez zakázaný. Režeme ho až na prelome prvých teplejších mesiacov, začiatkom mája. Ako zima, tak orechu pri reze neprospievajú ani vysoké teploty. Pozor na ne.

·         Rany vždy ošetrite štepárskym voskom alebo stromovým balzamom.

Nezabudnite však, len strihanie a zarezávanie stromčekov nestačí. Starostlivosť im doprajte aj počas vegetácie. Stromy dostatočne zavlažujte a vyživujte.

Sledujte naše tipy aj ďalej a vytvorte si záhradu podľa svojich predstáv.